perjantai 25. tammikuuta 2013

Rakkauden laki


Haluan aloittaa sanomalla että Rakkautta ei saa täyttämällä lakia, mutta rakkaus täyttää Jumalan lain ja käskyt. 

Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt. Sillä nämä: "Älä tee huorin, älä tapa, älä varasta, älä himoitse", ja mikä muu käsky tahansa, ne sisältyvät kaikki tähän sanaan: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi". Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys. (Room.13:8-10)

Uusi elämä Kristuksessa on siis lain täyttymys elämässäsi Jumalan armosta, sillä mikä ihmiselle on mahdotonta on Jumalalle mahdollista, sanoo Raamattu. Kukaan ei voi tulla Jumalan luokse ilman Kristusta, siis lain, muun touhuilun tai muun ”jumalan” kautta. Ennenkö menen syvemmälle tähän arkaan mutta niin tärkeään aiheeseen haluan ottaa Profeetta Malakian kirjasta viimeisen luvun, joka kertoo lopun ajoista ja tapahtumista kun Kristus palaa takaisin.

Malakia 4
Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa. Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla, ja te käytte ulos ja hypitte kuin syöttövasikat ja tallaatte jumalattomat; sillä he tulevat tomuksi teidän jalkapohjienne alle sinä päivänä, jonka minä teen, sanoo Herra Sebaot. Muistakaa minun palvelijani Mooseksen laki, jonka minä Hoorebilla hänelle säädin koko Israelia varten käskyiksi ja oikeuksiksi. Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.     

Tässä en halua sanoa sinulle, että sinun tulisi elää laista, sillä Raamattu sanoo, että  joka perustautuu lain tekoihin on kirouksen alainen (Gal 3:10). Uskosta meidän tulisi elää Kristuksessa, mutta haluan näyttää sinulle lain täyttymyksen Kristuksessa ja sen merkityksen. Profeetta Malakia muistuttaa Mooseksen laista ja Elian paluusta ennen Kristuksen tuloa maan päälle. Kristushan on jo tullut, kuten Eliakin, mutta tulevat uudelleen ja tässä yhteydessä Malakia puhuu Kristuksen ja Elian toisesta tulemuksesta, sillä, kun Kristus tuli ensimmäisen kerran Hän tuli tuomaan armon ja julistamaan Herran otollista vuotta. Siksi demonit ja henkivallat sanoivat Kristukselle, et kai tullut ennen aikojasi meitä piinaamaan (Matteus 8:29). Kukaan ei tiedä tarkkaa Kristuksen paluun aikaa ja päivää paitsi Isä, mutta mekin voimme lukea ajan merkkejä ja Raamatun ilmoitusta ja voimme siitä päätellä kuinka lähellä  Kristuksen paluuta olemme. Myös henkivallat osaavat lukea ajan merkkejä sillä Sanaa on julistettu maan päällä jo pari tuhatta vuotta ja henkivallat ovat kuulleet julistuksemme Sanasta. Tässä Malakia siis muistuttaa meitä Mooseksen laista, mitä se tarkoittaa meille uudesti syntyneille uskoville?

Room 8:1-8
Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. Sillä elämän hengen laki Kristuksessa Jeesuksessa on vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Sillä mikä laille oli mahdotonta, koska se oli lihan kautta heikoksi tullut, sen Jumala teki, lähettämällä oman Poikansa syntisen lihan kaltaisuudessa ja synnin tähden ja tuomitsemalla synnin lihassa, että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen. Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha; sentähden että lihan mieli on vihollisuus Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu Jumalan lain alle, eikä se voikaan. Jotka lihan vallassa ovat, ne eivät voi olla Jumalalle otolliset.

Heprealaiskirje 7:12 ilmoittaa, että kun tulee pappeuden muutos, tapahtuu välttämättä lain muutos ja tästä tässä puhutaan, mikä osa laista on muuttunut, tämä meidän tulisi ymmärtää. Kymmenen käskyä sisältyy Täydelliseen Rakkauden lakiin ja siihen yhteen ainoaan käskyyn jonka Jeesus meille antoi Rakasta Jumalaa ja toinen tämän vertainen on että rakastat lähimmäistäsi. Ei tarvitse enää ympärileikkauttaa itseään, eikä uhrata sonneja ja kyyhkysiä, sillä Kristus on kertakaikkinen uhraus kaikkien syntiemme edestä. Valehtelusta, kateudesta, haureudesta yms. Raamattu sanoo selkeän sanoman uudestisyntyneelle seurakunnalleenkin, joka sisältyy näihin käskyihin, Jeesus vielä tarkensi että joka katsookin himoiten on tehnyt synnin, siksi mielen uudistuminen Kristuksen kaltaisuuteen on niin oleellinen osa Kristillistä kasvuamme. Paavalin kirjeitä kun luet huomaat ensin hänen kokeneen olevansa Apostoleista vähäisin, mutta kauemmin Kristuksen kanssa vaeltaessaan hän totesi itsestään olevansa syntisistä suurin. Uskon tämän johtuneen Paavalissa tapahtuneen mielen uudistuksen kautta Kristuksen kanssa vietetyn ajan johdosta. Hänen perspektiivinsä muuttui lihallisesta hengelliseksi.

Galatalaiskirjeessä puhutaan paljon laista ja uskosta ja lopuksi toteaa: Teemmekö siis lain mitättömäksi uskon kautta? Pois se! Vaan me vahvistamme lain. 

Matteuksen evankeliumissa Jeesus sanoo seuraavaa: Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.  

Minun maailmassani taivas ja maa ovat vielä olemassa, joten uskon myös lain olevan vielä  olemassa. Kysymys on miten ymmärrämme asian ja uskon, että suhteemme lakiin on muuttunut. Tiedämme, että lain kautta ei tule vanhurskautus (=syyttömäksi julistaminen), eikä pelastus, nämä tapahtuvat vain Kristuksen kautta. Meidän ei tule elää laista vaan uskosta. Onko siis lailla enää mitään merkitystä, varmasti on, ei muuten Raamatussa puhuttaisi asiasta niin paljon ja voimallisesti. Myöhemmin kirjoitan Mielen uudistumisesta ja uskon tällä olevan suuri merkitys Kristillisessä elämässämme. 

Rakkauden apostoli Johannes vertaa yhtenään Rakkautta ja käskyjä toisiinsa, varsinkin evankeliumin 14sta luvusta eteenpäin ja myöhemmissä kirjeissään, ja nämä ovat siis Jeesuksen sanoja. Otan tähän muutaman paikan joista voimme rakentua.

Jolla on minun käskyni ja joka ne pitää, hän on se, joka minua rakastaa; mutta joka minua rakastaa, häntä minun Isäni rakastaa, ja minä rakastan häntä ja ilmoitan itseni hänelle." (Joh14:21)

Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Jos joku rakastaa minua, niin hän pitää minun sanani, ja minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä ja jäämme hänen tykönsä asumaan. Joka ei minua rakasta, se ei pidä minun sanojani; ja se sana, jonka te kuulette, ei ole minun, vaan Isän, joka on minut lähettänyt. (23-24)

Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, niin anokaa, mitä ikinä tahdotte, ja te saatte sen. (Joh 15:7)

Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani. Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niinkuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan. (9-10)

Siitä me tiedämme, että rakastamme Jumalan lapsia, kun rakastamme Jumalaa ja noudatamme hänen käskyjänsä. Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat (1Joh5:2)

Se siis että pitää Jeesuksen sanat kertoo rakkaudesta Häntä kohtaan ja pysymisestä hänessä. Nyt Täytyy muistaa, että Rakkautta ei saa lain kautta, vaan Kristuksen armon ja tämän saama mielen uudistuminen Jumalan sanan kautta. Niinkuin Raamattu sanoo, että meidän tulisi vihata syntiä ja harrastaa vanhurskautta, kasvaa Sanan eli Kristuksen tuntemisessa ja tämä saa meissä aikaan Kristuksen sanoissa pysymistä, sillä ymmärrämme synnin seuraukset ja sitä seuraavan tuomion. Tämä ei ole pelkoa vaan Kristuksen armon suurempaa ymmärtämistä, sillä tietää mistä mahdottomuudesta Jeesus on meidät pelastanut, eikä halua menettää sitä suurta armoa jonka on saanut kohdata, kunnioitusta Jumalaa kohtaan ja hänen rakastamistaan. Jos ihminen lankeaa, se ei tarkoita että Hän on ikuisesti kadotettu, sillä Raamattu sanoo, että vanhurskas lankeaa monesti, mutta nousee jälleen. Jumalan armo riittää meille jos me uskoontultuamme lankeamme syntiin, Jeesus vastasi tähän aina; tee parannus, äläkä enää syntiä tee, ettei sinun huonommin kävisi. Tärkeää on oppia vihaamaan syntiä, sillä se tie on lavea ja johtaa kadotukseen. Jos lankeat joka viikko, se ei ole lankeamista vaan vaeltamista ja sinulla on voitontaistelu vielä käymättä. Jumala ei antanut sinulle heikkouden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden hengen! Ole siis luja ja rohkea ja taistele tiesi voitoon, kuten Kristus teki täyttäessään Isän tahdon kohdallaan.

Loppuun haluan vielä antaa sinulle muutaman paikan Ilmestyskirjasta, joka kertoo lopunajoista ja tulevasta sodasta 

Ja lohikäärme vihastui vaimoon ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus. 
(Johanneksen ilmestys 12:17)

Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon. (Johanneksen ilmestys 14:12)

Tällä sanomalla en halua viedä sinua lain alle, vaan ymmärtämään suuremmin Kristuksen armon ja rakkauden sinua kohtaan, ymmärtämään, että synti ja laittomuus johtaa kuolemaan. Tiedän että kaikki tämä on inhimillisesti totisesti mahdotonta, mutta tiedän, että Jumalalle se on mahdollista, sillä Hän antoi sinun syntisi anteeksi Golgatan keskimmäisellä ristillä ja ylösnoustuaan lähetti Isän lupaaman Pyhän Hengen sinulle neuvonantajaksi, kirkastamaan Kristusta, voimaksi, rakkauden lähteeksi. Jeesus on tie, totuus ja elämä, meidät on kutsuttu kulkemaan tuota tietä joka johtaa taistelun ja erämaan kautta voittoon, luvattuun maahan. Älä anna sijaa synnille elämässäsi vaan nouse Kristuksen totiseksi opetuslapseksi, noudattamaan kaikkea mitä Hän on opettanut, niinkuin Raamattu sanoo. Älä mukaudu tämän maailman ajan mukaan, sillä se johtaa sinut kuolemaan, opi tuntemaan Jumalasi ja Herrasi, lähesty Häntä niin Hän lähestyy sinua.

Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt. Sillä nämä: "Älä tee huorin, älä tapa, älä varasta, älä himoitse", ja mikä muu käsky tahansa, ne sisältyvät kaikki tähän sanaan: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi". Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys. (Room.13:8-10)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti